פרויקטים

קידום תעסוקתי לנשים מבוגרות (גיל 45 פלוס)
מטרת התוכנית: קידום להשתלבות ולהתפתחות בתעסוקה של נשים מבוגרות(גיל 45 +)המשתייכות לקבוצות מוחלשות באוכלוסיה בישובי פריפריה בצפון הארץ.

תיאור הצורך: תוחלת החיים עולה. אוכלוסיית העולם מתבגרת. אך נתונים מרחבי העולם וגם מישראל מעידים כי עם העלייה בגיל חלה ירידה בשיעורי השתתפות בכוח העבודה, האבטלה מעמיקה ומדווחת תחושת אפליה גבוהה יותר. כבר מגיל 40, ובאופן שהולך ומקצין עם השנים, מתגלה יחס מפלה ומדיר בכל שלבי המסלול התעסוקתי. מציאות זו קשה במיוחד עבור נשים, בשל הפערים המגדריים בשוק התעסוקה המחריפים עם הגיל. חמור במיוחד מצבן של נשים מאוכלוסיות מוחלשות, המגיעות לגיל 45 פלוס ללא נכסים תעסוקתיים כמו השכלה, ידע טכנולוגי, ניסיון וקשרים. 

התוכנית מקדמת את השילוב התעסוקתי של נשים בשתי דרכים:
א.שילוב תעסוקתי של נשים בגיל 45 פלוס בישובי פריפריה באמצעות העצמה, הכנה לתעסוקה, לימוד מחשבים, השמה אינטנסיבית, פיתוח קשרי מעסוקים וליווי תעסוקתי ארוך טווח.
ב. העברת השתלמויות והדרכות לצוותים של תוכניות תעסוקה בנושא גיל, מגדר ותעסוקה: אפיונים, חסמי תעסוקה, דרכי פעולה, במטרה להטמיע  כלים וגישה לסיוע תעסוקתי לאוכלוסיה בגיל המבוגר (45 פלוס). זאת על מנת שיוכלו להרחיב את תוכניותיהם ולתת מענה גם לאוכלוסייה המבוגרת.

*          התוכנית מוכרת ע"י הקרן למפעלים מיוחדים בבטוח לאומי כתוכנית חיונית וחדשנים והיא מבוססת על תוכנית קודמת שהופעלה בהצלחה בשלוש השנים האחרונות. התוכנית מופעלת בשנים 2013-2015.


קידום מדיניות פרישה בכבוד
מטרת התוכנית: פיתוח וקידום מדיניות - על בסיס מיפוי צרכים ומודלים - לפרישה בכבוד שתאפשר מחייה הוגנת ובטחון כלכלי לקראת ולאחר פרישה מעבודה.

פיתוח וקידום מדיניות 'פרישה בכבוד' לנשים והיערכות לקראת העלאת גיל הפרישה לנשים הינה חיונית לאור תוחלת החיים העולה; הפערים המגדרים בתעסוקה המתרחבים עם הגיל; השיעור הגבוה של נשים המגיעות לגיל פרישה ללא בטחונות כלכליים; והאפליה וההדרה הקשות בשוק התעסוקה על רקע גיל (אייגיזם) מהן סובלת האוכלוסייה בכללותה, אך נשים נפגעות מכך במיוחד.

התוכנית נפרשת לאורך מספר שנים, והיא מתקדמת בשני שלבים: שלב א' - בשנת 2013 - מיפוי צרכים, עמדות ודגשים למדיניות על בסיס קבוצות מיקוד של נשים, סקר אינטרנטי, ניתוח מגמות ועיבוד מודלים מהעולם. לקראת סוף השנה יתפרסם דוח הכולל המלצות למדיניות. הדוח יושק ב'שולחן עגול' בין מגזרי. שלב ב' - בשנים 2014-2016 - פעילות אינטנסיבית לקידום מדיניות פרישה המבטיחה חיים בכבוד - בכנסת ובממשלה; פיתוח כלים והעלאת מודעות לתכנון פנסיוני; הפצת ידע ומידע בנושא פנסיה, חסכון והיערכות לפרישה. אנו מעריכות כי השפעתה של התוכנית תהיה רחבה במיוחד וכי נשים רבות מאד בכל הארץ ובכל הגילים ייהנו ממנה.


מענה למענך
מענה למענך - מוקד המהווה כתובת, אוזן קשבת ומענה עבור נשים בגיל המבוגר( 45 פלוס) המתמודדות עם קשיי תעסוקה, חיפוש עבודה, הערכות לקראת גיל פרישה,הפרת זכויות ואפליה על רקע גיל ומגדר. המוקד עונה על צרכים של נשים ממגוון אוכלוסיות והוא מספק מידע, סיוע ראשוני וייעוץ ממוקד בתחומים של חיפוש עבודה, השתלבות בעבודה, זכויות והיערכות כלכלית. הפעילות במוקד  כוללת: סיוע שוטף, ידע בנושא תעסוקה, הכנה לראיון עבודה , סיוע לאיתור מעסיקים, ייעוץ וייצוג בנושא זכויות; ידע ומודעות בנושא שוק התעסוקה, מידע על הערכות לגיל פרישה, חוקי עבודה, ועוד. אנו מאיישות את המוקד  במטרה לתת לנשים כתובת וכלים ראשוניים לשם התארגנות ופעולה במצבים של אבטלה, פיטורין, סיום עבודה, אפליה וכדומה.

מענה למענך הינו שרות חיוני ומתבקש לאור המציאות התעסוקתית הקשה של נשים בגיל המבוגר אשר עם הגיל נאלצות להתמודד עם אפליה והדרה תעסוקתית חמורות. במהלך השנים, הלכו והתרבו הפניות אלינו של  נשים המתמודדות עם מצוקה תעסוקתית מיידית ואקוטית.  בהעדר תוכניות הפונות לסייע לנשים בגילים אלו , הן נותרו ללא מענה.

מענה למענך- משלב מתן ייעוץ שוטף באמצעות הטלפון והאינטרנט יחד עם סדנאות חד פעמיות מעצימות והרצאות בנושאים רלוונטיים.

פלייר מענה למענך


קידום הכשרה מקצועית
מטרת התוכנית: להוביל שינוי במערך ההכשרה המקצועית בישראל: לפתח, לתקצב, להנגיש ולהטמיע תוכניות להכשרה מקצועית במשרד הכלכלה (לשעבר, משרד התמ"ת)  כך שיתאימו למגמות בשוק התעסוקה ולצרכי האוכלוסייה, בדגש על האוכלוסייה בגיל המבוגר(גיל 45 פלוס) ועל נשים. למרות שבקידום הכשרה מקצועית טמונה תועלת מוכחת לכלכלה, לצמצום פערים חברתיים ולהשתלבות  בעבודה, הרי שקיימים כשלים חמורים בהפעלת מערך ההכשרה המקצועית למבוגרים בישראל. לדוג' בעשור האחרון קוצצו תקציבי ההכשרה ביותר מ 60%, הקורסים אינם מותאמים לדרישות בשוק התעסוקה והתוכניות לא נגישות לאוכלוסיות רבות. כשלים אלו ונוספים מונעים מאוכלוסיות רבות לצאת מעוני, להשתלב בתעסוקה הוגנת ולממש את הפוטנציאל הגלום בהן. נפגעות מרכזיות מכך הן הקבוצות הפגיעוֹת והמוחלשות, ובהן נשים והאוכלוסייה המבוגרת. בנוסף, הפרויקט מוביל שינויים הכרחיים לקדם את האפקטיביות והנגישות של הקרן למקצועות שוחקים שהוקמה במטרה להעניק הכשרה מקצועית לעובדים בגיל 50 פלוס כדי לסייע להם להתמודד עם השחיקה ולהתמיד בעבודה עד גיל פרישה.

התוכנית לקידום הכשרה מקצועית מופעלת על ידי הקואליציה להכשרה מקצועית אשר כוללת מגוון ארגונים ואשר הוקמה על ידי מרכז מהות.
התוכנית מתמקדת ב: פרסום מסמכי עמדה ומדיניות; פעילות לקידום מדיניות בכנסת בשת"פ עם חכי"ם; קידום הצעת חוק בנושא דמי אבטלה למשתתפים בתוכניות הכשרה מקצועית; קידום מדיניות מול משרד הכלכלה (לשעבר, משרד התמ"ת); העלאת מודעות באמצעות הרצאות למגוון קהלים ועבודת תקשורת.

הרצאות למגוון קהלים בנושא גיל, תעסוקה ונשים
אנו מציעות הרצאות והשתלמויות ייחודיות וחיוניות בנושאים:
גיל תעסוקה והמפגש ביניהם
מבט מגדרי על תעסוקה

תוחלת החיים עולה והאוכלוסייה מתבגרת. עם הגיל עולה גם האפליה בשוק התעסוקה. תחזיות לעתיד, הצופות את המשך מגמת התבגרות האוכלוסייה, מבהירות לנו כי המצוקה התעסוקתית של האוכלוסייה המבוגרת אינה בעיה שתיעלם מעצמה.

בעולם יש עיסוק רב בנושא תעסוקה בגיל המבוגר ובקידום כוח עבודה רב-גילי. האיחוד האירופי הכריז על שנת 2012 שנת הגיל - אחריות על התבגרות פעילה וסולידריות בין דורית בתעסוקה. המדיניות בישראל 'עושה מעט מידי ומאוחר מידי' בכל הקשור למגמת התבגרות האוכלוסייה בכלל והתבגרות כוח העבודה בפרט. בשנה האחרונה ניתן לזהות עלייה בחיפוש אחר ידע ומידע בנושא, המודעות לחשיבות נושא הגיל עולה ויותר ארגונים פונים לעסוק בכך.
הידע בנושא גיל ותעסוקה הינו ידע  מעניין, מרתק ורלוונטי לכל אחד ואחת מאיתנו.

למרכז מהות התמחות ייחודית וחיונית בנושא גיל ותעסוקה.
ההתמחות שלנו בנושא נשים, גיל ותעסוקה מבוססת על ניסיון מצטבר, ידע תיאורטי רחב וסקירת מגמות מהארץ ומהעולם. בשנת 2010 הוצאנו את הדו"ח: נשים בין גיל לתעסוקה, אשר מאז פרסומו משמש כמקור חשוב לידע בנושא זה עבור גופים מגוונים. במהלך השנים האחרונות אנו מקיימות הרצאות והשתלמויות בנושא גיל בתעסוקה למגוון קהלים בציבור הרחב כמו גם אנשי מקצוע.

אנו מציעות לכן ולכם להצטרף למעגל הידע המתרחב בנושא גיל - תעסוקה - מגדר.



No comments:

Post a Comment